thumbnail_Fishman_Ext_Dusk_edited.jpg
Cove House
Buzzards Bay, MA.
thumbnail_IMG_2084_edited.jpg
site
The Cove House is located on a sloping pine and scrub oak covered site in coastal Massachusetts. Traditional New England forms and materials were studied and reinterpreted to create a modern, comfortable and contextually responsive home.
cove_snow.jpg

Renewable, sustainably harvested, local and low impact materials are used throughout the home. The sustainable nature of the design elements were fundamental to this project from its initial studies.  Building orientation, sun shading, natural ventilation, a white PVC roof and geothermal hydro-air conditioning were all incorporated to produce an efficient temperature controlled space. 

05_Cove House Site Plan.jpg
site plan
cove entry.jpg
entrance
residential_Cove_House_Ext_Back.jpg
north facade
cove side.jpg
west facade
DSC_0510.JPG
09_Cove House Sun Screen.jpg
DSC_0514-3.jpg
exterior details

The building is sited and the program arrayed to take advantage of the layered bay and cove views to the south.  Three masses are organized along a glass circulation spine, simultaneously providing broad borrowed views through the main floor of the house from the sheltered rear courtyard to the water beyond.

FishmanLR_Chair_detail copy copy.jpg
theo in englenook.JPG
07_Cove_House_LR_MR_fromMR_LC copy.jpg

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/2
livingroom

 The views of the water are featured in a number of details throughout the house.  In the living room these views are unobstructed, bringing in the cool green and blue tones to contrast the warm wood interior.  The doors open the space to the outdoors on two sides allowing fresh air to pass through.  The breakfast nook, having windows on all sides, creates an enjoyable place to share everyday meals.

nook_LC.jpg
dining nook
02_Cove_House_Kitchen_LC.jpg
kitchen
DSC_0068.jpg
book nook

It is not only important for us to understand our clients needs but also for us to engage with their wants. For this couple in particular books were a passion they shared. To highlight this common interest there are a number of spaces throughout the home with integrated shelving and seating nooks designed to make it easy to hideout with a good book.  

 

view back from nook.jpg
DSC_0841-3_edited_edited.jpg
guest room
06_Cove_House_guest_room_LC_edited.jpg

The master bedroom and guest rooms alike frame the surrounding landscape with the careful placement of glazing.  In the master, the bed wall acts as a room divider while integrating shelving for their more personal book collection. 

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/2
master bedroom
Footer Logo No Address.jpg