Carriage House Renovation & Building Plans Philadelphia 

Box Weave House
Chestnut Hill, Philadelphia, PA.
facade iterations
A home for art collectors, the Box Weave House consists of the completely reworked shell of a former carriage house flanked by primary and secondary single-story additions.  A series of interwoven planes,  or ‘ribbons’ organize the volumes around an internal courtyard.  The weaving elements serve as reconciliatory expressions on the exterior, imposing formal order on existing carriage house and creating a new framework for the addition.  This framework slices through the interior, defining spaces and views.
section render
02_0804 First Floor Plan 2.jpg
section
02_0804 First Floor Plan 2.jpg
plan
site plan
exterior

Gaps created by the shifts between two alternating systems of planes create opportunities for light and circulation, without distracting from their surfaces as the primary planes of focus. The house extends into the verdant site by emphasizing long views at its perimeter while catching dappled light on its planar surfaces.

central courtyard
living room
kitchen

Sustainable and environmental strategies throughout the house include geothermal heating and cooling; consistent application of low VOC, reclaimed and recycled materials; ample daylight and natural ventilation, and the adaptive reuse of the original structure.  

dining booth
kitchen
05_entry 02.jpg
main stair
stair detail

Details were carefully chosen to create continuity throughout the home while allowing the art to be the central feature of each space.  

master bathroom looking south.jpg
master bath
Footer Logo No Address.jpg